Sunday, April 11, 2010

::Makanan pencegah kanser::


(pic dari en.google)
Antara jenis makanan yg menjadi ubat dan mencegah kanser:

1) Yougurt rendah lemak
Mengandungi probiotik (bakteria baik) yg membaiki kesihatan usus anda..secara tidak langsung akan mengurangkan risiko kanser usus.

2)Ikan berlemak
Contohnye ikan salmon, makeral, sardin, ikan kod dan tuna mengandungi asid lemak yg kaya dengan omega-3..menda2 ni amat penting utk pertumbuhan tisu2 dan sel dalam badan anda tau..jadi jgn skip ikan ok..

3)Kekacang
Ia adalah sumber protein dan serat selain mengandungi kabohidrat, vitamin dan mineral.kekacang penting utk mengawal paral hormon dalam badan dan mengurangkan sindrom sebelum period..(PMS lah..hi2)

4)Keluarga tomato
Tomato ni mampu melindungi wanita daripada kanser payudara. buah tomato ni kaya dengan antioksidan yg boleh mengurangkan kerosakan sel akibat tindakan radikal bebas..so lepas ni makan tomato ok, makan wat ulam pon sodap.hehe

5)Vitamin D
Sumber utama vitamin D ialah cahaya matahari dan makanan.Bagaimanapun, hanya makanan tertentu mengandungi vitamin D seperti ikan berlemak (seperti diterangkan diatas) minyak ikan, telur, dan sedikit daging serta keju
6)Beri
Semua jenis buah2an daripada keluaga beri( strawberi, beri biru, beri hitam)
Kesimpulannya, semua jenis makanan ini adalah makanan ubat..jadi kena jadikan amalan seharian utk mencegah penyakit..terutamanya kanser, yg mmg digeruni..
Info dari: Harian metro Ahad 11 April 2010 (edit sikit2,hehe )

Post a Comment