Tuesday, March 23, 2010

Cite dah basi..


Mmm..en3 kali ni cite dah lama. tapi baru nak updte..hahah..dah sebln dah berlalu..(ye ke?)huuhuh..nak tep je mesti ada je yg menhalang..malas la, byk keje la.macam2..huhuh

Citenya camni..hari tu...28 Feb 2010,saya dengan mak gi Wang Kelian, Perlis..saje ikot rombongan tempat keje mak..heheh numpang jek..segan juge..saya sorang je.ehem..anak dara sunti(hik2 sambil malu2 kucin :p)yg lelain mak2 dara, ye la kawan2 keje mak..semuanya sebaya mak la..ada juge bawa anak kecik masing2..seronok juge berjalan2 ramai2 dalam rombongan satu bas..heheh dah lama tak gi rombongan dengan bas..:P

Okle cite pasal rombongan tu, saya dengan mak dan sorang lagi jiran, tunggu depan umah dalam kul 7 pagi…awal kan?heheh teruja nye saya, awal2 pg dah tgu bus..depan umah lak tu.macam nak p sekolah lak.al maklumlah, umah tepi jalan....hehehe.. bus sampai lebih kurang kul 7 juge la..ok la drebar ni punctual ..tamau yg suke lewat2..penat nunggu tau..

Perjalanan dari rumah saya ke Wang Kelian tu lebih kurang 1 jam setengah..jauh juge,kitaorg mengharungi segala jalan berbukit, menakotkan..mm..jalan nye lebih kurang nak gi Genting jek..yg beza, Genting sejok, kat sana panas..heheh..

Sesampainye kat area Wang Kelian tu, semua pakat nak terkucil lak…dalam bus sejuk sangat, kat luar je panas..huhuhu…seb baik le public toilet kat sana ok je..walopun tempat nk kunci pintu tu dah rosak..huhu..kena la org tgk kan kalo tak naya je kena skodeng..hhuuhhu..

Memula jumpa public toilet macam nak termuntah jek..kotor yang amat…rupanya toilet tu mmg da tak guna..awat la tak tulis tak leh guna…tak pon roboh kan je..tempat2 terbiar tu cam bahaya jek..mana tau ada binatang berbisa ke..ye la sbb dekat ngn semak,.tak pon takot ada org wat maksiat ke…aduhai…takpela biarla..yg penting public toilet yg baru selesa..

Masa kitaorg sampai sana lebih kurang 8.30 pg, org tak ramai lagi..saya imaginekan Wang Kelian ni mcam Padang Besar..ada gerai teratur..haha..rupanya macam pasar pagi la..
Hari yg kitaorg p tu hari Ahad, maka diisytiharkan kerajaan Thailand melonggarkan pelancong (pelancong ke kitaorg nih?heheh) dari Malaysia tak memerlukan ‘border’ a.k.a pas masuk negara Thailand…hari ahad je ye.hari len wajib ada ok..
Sebelum nak lepas sempadan Malaysia, kerajaan kite scan kite nye IC dl..betui2 ke rakyat Malaysia…kot2 kena rakyat asing lak kang..naya…hahah..seludup dadah pon sape tatau..hhuuhuh…

Lepas dah scan IC, bemula la XPDC cewah XPDC la kunun..:p) ml2 masuk byk makanan,mm..macam2 ada..nasik ayam, ayam goring ada..tp masa tu tak tergerak lak nak makan..bkn apa, awal sgt..saya biasa kul 11 lebih baru makan yg berat2 nih..alas perot minum mineral ngn roti inti jagung je..

Kat sini brg buatan Thailand la byk..yela dah dtg belah sini, mmg la barang depa byk kan…Toto, brg kelengkapan dapo…mcam2 lagi lah.tp barang2 M’sia pon ada..contohnye minyak masak SAJI ,siap ada tanda halal lagik..megi jenama Vit's pun ada..halal tulen tau..heheh..

Sepanjang berjalan di pasar pagi tu, blm jumpa yg berkenan dihati..sbbnye harga lebih kurang je kat M’sia..bek beli kat M’sia je..huuhu lain la barang tu jarang dijumpai kat tmpt sendiri kan..Urus niaga kat sini menggunakan wang M’sia dan duit depa la..RM 1 bersamaan 10 Baht duit depa (kalo tak silap la..klo silap harap betulkan ..huhuhu) kitaorg lak bayar pakai guna dwet M'sia je..

Masyarat Thai kat sini ada yg bole cakap Melayu, ada yg tak..ada sorang Makcik tu nak jual rantai mutiara…(ntah ori nth tidak..) terpikir juge nak pakai masa tunang nnti, tp cam mahal la plak.seratus lebey..huhuu kopak le saya..tp kecian makcik tu, beriya2 pakai jadi saya beli rantai tu..yela dia berusaha bersungguh2 explain nih…sepatah perkataan melayu dia tak tau..Cuma pakai isyarat je..las2 susah sgt buka kalkulator &tawarkan harga terendah..huhuh..Len kali la makcik..inysa Allah klo saya dtg lagi..huhuh..

Kebanyakan masyarakat kat situ beragama Islam, pakai tudung lengkap sebagai Muslimah . Campur2 la..ada juge bukan Islam...Cuma ada je yg tak tau cakap melayu..kelaka tol..mujur la ada dikalangan kawn2 mak tu pandai berbahasa Thai..mmm..mungkin loghat kampong le kot…mak saya bole la sepatah dua..saya?huhuhu, sama macam mak kot..nak balas balik tak reti, perkataan yg simple2 bole la..klo ayah saya bole la…

Hampir kul 10 pagi, tp satu barang pon tak beli lagi..Last2 mak beli som tam..mm..klo dalam bahasa kita, kerabu mangga…dorang nye som tam sedap..sampai hari ni masih terasa keenakakn som tam depa..nyum2..

Dalam dok jalan tu, mak terasa lapar lak, sya lak tatau nak makan apa…rasa cam tak lalu makn pon ada..nth le panas2 nih takde selera lak..last2 kitaorog makan bihun sup..ingatkan bihun sup sana macam bihun sup kita,sekali tgk mcam soto pun ada juge…depa letak fish ball..dan rasanya sgt manis..hhuuh saya surrender la, kasik kat mak je..aduhai..tak penah makan bihun sup semanis tu…sekali masa nak bayar, RM 8! Kopak lagi dwet..huhuh 2 mangkuk bihun sup ciput RM 8…mahainye..seb bek ada bawa bekal nasik goring atas bus..oh..nasik goreng tu utk berkelah nnti la..heheh

Lebih kurang kul 1, kitaorg dh kumpul lik kat bus..sepanjng perjalanan, saya dan mak, hanya beli sepasang baju gown utk Auni dan seekor tedy bear utk dia. Lagi, saya bl gula2 asam dan sehelai baju tgn pjg..corak batek..made in Indonesia..hahah…mak lak beli brg perkakas dapo…dwet yg lebey simpan jek dl..

Lepas dah had fun kat Wang Kelian, kitaorg menuju ke Gua Kelam lak..sy ingtkan Gua Kelam ni setakat gua je..rupanya bole berkelah, mandi manda gitu…saya tak mandi pon..ish malu aih nak mandi depan org ramai..budak2 yg ikut je mandi..opps mak budak pon ada yg mandi juge..seksi meksi abis..malu2..huhuhu…sy juz jalan2 je sambil2 amik gmbar…heheh..dalam gua tu gelap juge walaupon ada lampu, seriau pon ada, titi yg dilalui tu cam longgar je..hahah.. tp wat2 berani je disamping mak sambil2 amik pic.heheh ..
Kami kat sana sampai kul 5…budak2 yg ada mandi sampai kecut la..puas hati, heheh..seperti biasa pakcik dreba bus sharp kul 5 dok nunggu kami masuk bus…

Kitaorg sampai umah lebih kurnag kul 6.30 ptg..cewah cam balik pejabt laks..ahaks..:p kesimpulannya sonok juge berjalan ramai2 dngn rombongn nih..leh kenal kawan2 mak..Dengarnya..nnti nak wat rombongan ke Phuket lak..wah..menarik tu…lagi da bomb lah..saya suke berjalan2 release tensyen..haha..

mm..sekian saja en3 basi saya nih..pjg lebar pon tah ad org baca ke takk..tah bosan pe..hahah yg penting saya hepi :D Layan pic2 saya sepanjng hari kat sana..heee




Post a Comment